Dit rijksmonument in hartje Utrecht werd lange tijd verhuurd aan één partij. Nadat deze de huur had opgezegd, werden wij benaderd door de eigenaar om de mogelijkheden voor een nieuwe bestemming te onderzoeken. Na verschillende studies voor transformatie naar woningen is uiteindelijk gekozen voor een kantoorfunctie.
Belangrijke ingrepen omvatten het toevoegen van een extra opgang naast de entree en het openwerken van de kap, waarbij de kapconstructie zichtbaar is gemaakt en discrete dakramen zijn toegevoegd in de vallei van de dubbele dwarskap. Het pand is verduurzaamd door de gevels van binnenuit te isoleren, het glas te vervangen door HR-monumentenglas en de kap van buitenaf te isoleren. Daarnaast zijn de installaties vervangen.
Op de begane grond en de verdieping is het interieur gerenoveerd met respect voor de monumentale waarde van het pand. Op de begane grond zijn de pui en het dak van de serre vervangen. Daarnaast heeft de ensuite een hedendaagse touch gekregen. De overige ruimtes hebben elk een eigen herkenbaar kleurenpalet gekregen, passend bij de aard van het gebouw.
Bij alle ingrepen is rekening gehouden met reversibiliteit.
3 scenario’s zijn uitgewerkt; allereerst is gekeken hoe het pand weer geschikt gemaakt kom worden voor de oorspronkelijke huurder. Ondanks een mooi plan koos de huurder er uiteindelijk voor zich elders te huisvesten
Vervolgens is een ontwerp gemaakt voor een combinatie van 3 appartementen in de kap en kantoren op de begane grond en verdieping. Hoewel de gemeente en erfgoed hier positief tegenover stond is uiteindelijk gekozen voor een bedrijfsverzamelgebouw.
Hiervoor was een goede samenwerking met erfgoed van groot belang.